Yritys

XO Metal ytimekkäästi

  • 2023 uusitut 9 000 m2 modernit toimitilat
  • +50 työntekijää
  • Uusittu konekanta 2023
  • Digitalisoitu tuotannon- ja varastonohjaus (Leanware)
  • 30 000 erilaista nimikettä
  • ISO9001:2015 laadunhallintastandardi
  • ISO3834-2 sertifikaatti
  • EN1090-1:2012 sertifikaatti
  • Pitkät perinteet Parkanossa
  • Levystä valmiiseen laitekokonaisuuteen
Lippis XO-metal logolla kiiltävällä pöydällä

XO Metal – tahto ja taito tehdä laatua

Parkano on aina ollut vahva metalli- ja koneteollisuuden keskittymä, ja ala on merkittävä paikallinen työllistäjä. Parkanolainen nuorimies Petri Niinimäki päätti vuonna 2008 jättää palkkatyönsä metallialalla ja kokeilla siipiään yrittäjänä.

 Yritystoiminta alkoi pienimuotoisesti levy- ja rautarakennetöillä. Uusien yhteistyökumppanuuksien myötä syntyi XO Metal Oy vuonna 2011.

Nopeita päätöksiä, nopeaa työskentelyä

Uuden yrityksen piti investoida laitteisiin. Heinolasta löytyi konkurssipesä, josta saisi pikkurahalla paikallisnostimen. Saman hallin nurkassa seisoi vähän käytetty Finn-Power-laserleikkuri. Petri tajusi heti millaisia mahdollisuuksia se toisi XO Metalin tuotannon tehostamiseen. XO Metalin nousukiidon ainekset alkoivat olla koossa.

Alkuvaiheessa XO Metalin tilaukset olivat pienimuotoisia osatoimituksia. Maine tasokkaana ja – mikä tärkeää – myös nopeasti reagoivana konepajana alkoi levitä. Vuosien 2012–13 vaiheilla Länsimetron tunneleihin tarvittiin vaihtelevan mittaisia tukipalkkeja lyhyellä varoitusajalla. XO Metal tarttui rohkeasti toimeen. Reilun puolen vuoden aikana kymmenkunta työntekijää mittasi, katkoi ja hitsasi yötä myöten 800 tonnia teräspalkkia.

Laajempiin asiakkuuksiin

Osatoimitusten tilalle alkoi tulla laajempia kokonaisuuksia ja järjestelmätoimituksia. Paikalliset asiakkaat vaihtuivat valtakunnallisiin ja kansainvälisiin; vuonna 2015 asiakaskuntaan kuuluivat jo mm. Sandvik ja Agco Power. Kasvu ei olisi ollut mahdollista ilman osaavaa työvoimaa, ja sitä on Parkanon seudulla riittänyt. XO Metalin oma henkilöstö on vuosien mittaan kasvanut yli 40 osaajaan.

Osaavaan työvoimaan liittyy toinenkin XO Metalin keskeinen kasvun kivijalka – laaja alihankintaverkosto. XO Metal työllistää tilauksillaan useita Parkanon seudun pienempiä metallipajoja. Tiivis yhteistyö ammatillisten oppilaitosten kanssa tuo sekin vuosittain uusia nuoria alalle.

Valmiina tulevaisuuden haasteisiin

XO Metalin liikevaihto kasvoi kymmenkertaiseksi kymmenessä vuodessa, ja 2020-luvulla vankka kasvusuunta jatkuu. Menestyksen takana on yhä sama motiivi kuin alussakin: taito ja tahto tehdä laatua. Laadun varmistamiseksi ja parantamiseksi XO Metal panostaa ennakkoluulottomasti paitsi teknologian ja tuotantotapojen kehittämiseen, myös työoloihin ja -ympäristöön. Viihtyisässä työpaikassa on palkitsevampaa tehdä tulosta.